4 zielone soki wspomagające oczyszczanie jelit. Pijąc je codziennie, stracisz 4 kilo w ciągu miesiąca.
Dzień za dniem nasz organizm jest poddawany działaniom szkodliwych czynników. Naturalną linią obrony przed ich zgubnymi wpływami są jelita.
Dlatego powinniśmy zatroszczyć się o ich dobry stan. Jednym ze sposobów na poprawę funkcjonowania jelit są soki oczyszczające, które powinniśmy pić każdego dnia. Soki pomogą w naturalnym oczyszczaniu jelit bez konieczności stosowania agresywnych, niezbyt przyjemnych metod.
Zielone soki – zdrowie dla jelit.
Zielony to kolor przywodzący na myśl naturę, relaks, spokój, ale również wieś, wakacje, połączenie z przyrodą. Zielone soki to bogactwo naturalnych składników odżywczych. Dostarczają organizmowi mocy potrzebnej do oczyszczenia jelit, pomagając w usuwaniu wszystkich toksyn, które się w nich nagromadziły.
Zielone soki są najczęściej rekomendowane na naturalny detoks jelita grubego. Mają zbawienny wpływ także dla zdrowia nerek, układu oddechowego czy wątroby.
1. Sok selerowo-marchwiowy.
Idealny do spożywania na czczo, przed śniadaniem.
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchwie
- 2 łodygi kopru
- 3 gałązki pietruszki
- 4 liście sałaty rzymskiej
- 1 średni burak
- 1 ząbek czosnku
- trochę wody
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem dokładnie umyj wszystkie produkty. Do blendera wlej wodę w ilości odpowiedniej dla liczby osób, które będą piły sok. Dodaj każdy składnik z osobna i blenduj wszystko, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
2. Sok z zielonego jabłka – doskonale oczyszcza okrężnicę.
Zaleca się pić tuż przed snem.
Składniki:
- 2 zielone jabłka
- jedna łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki naturalnego miodu
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki precyzyjnie myjemy. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki tak, aby było łatwo je zmiksować. Do naczynia dodajemy siemię lniane, miód, szklankę wody oraz kawałki jabłek. Wszystko mielimy na jednolitą masę.
3. Sok szpinakowy.
Sok można pić o każdej porze.
Składniki:
- 2 liście świeżego szpinaku
- 1 grejpfrut
- 3 pomarańcze
- 1 szklanka papai
- 1 plaster ananasa (200 g)
Po dokładnym umyciu składników obieramy grejpfrut i pomarańcze ze skórki i wyciskamy z nich sok. Odkładamy na bok. Pokrojone w drobną kostkę papaję i ananasa, umieszczamy w blenderze i miksujemy łącznie ze szpinakiem na drobną masę. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej soki z: grejpfruta i pomarańczy tak, aby uzyskać konsystencję nadającą się do picia.
4. Sok warzywny z przyprawami.
Wyborny dla detoksu jelita grubego. Można pić o każdej porze dnia.
Składniki:
- 2 duże zielone pomidory
- 0,25 łyżki pieprzu Cayenne
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka bazylii
- 2 małe gałązki kolendry
- 1 ogórek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pietruszki
Umyj pomidory i kolendrę. Obranego ogórka pokrój na mniejsze kawałki. Umieść składniki w blenderze i dobrze zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.