W garnku umieść bawełnianą szmatkę i wstaw słoiki. Wstrząśnij jogurt i przelej go do słoików. Zamknij słoiki pokrywkami. Wlej do garnka letnią wodę (lub wodę o temperaturze pokojowej), tak aby jogurt był całkowicie zanurzony. Podgrzewaj na kuchence, a gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejsz temperaturę i gotuj przez 20 minut.
Po 20 minutach wyłącz kuchenkę i pozostaw słoiki do ostygnięcia w wodzie. Przygotuj sitko i wyłóż je czystą gazą złożoną kilkukrotnie. Przelej jogurt przez gazę, aby oddzielić serwatkę. Zawiń gazę i pozostaw ser do odsączenia na około 10 minut. Jeśli chcesz uzyskać twardszy ser, pozostaw go do odsączenia na dłużej.
Posiekaj 2 ząbki czosnku i 2 młode cebule. Podziel ser na dwie części. Do jednej połowy sera dodaj czosnek, sól i ulubione przyprawy (np. szczypiorek, oregano). Do drugiej połowy dodaj posiekane papryczki chili i sól. Możesz również dodać 1 łyżkę serka śmietankowego, aby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję.
Umieść ser w szklanych słoikach lub plastikowych pojemnikach. Ser można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Ser jest idealny do smarowania na chlebie, można go doprawić według uznania lub zostawić w wersji naturalnej.