Boeuf Strogonow – Popularne danie, przygotowane według tego przepisu to mistrzostwo smaku

Boeuf Stroganow – Pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa – popularne danie, w Polsce nazywane Strogonow – błędnie z racji oryginalnego nazewnictwa, ale zarówno w Polsce, jak i w innych krajach świata, przyjęła się nazwa, która funkcjonuje w gastronomii.

 

Genialna kombinacja kuchni francuskiej – smażona polędwica z sosem – oraz rosyjskiej, gdzie sos dodawany jest do samej potrawy, a nie osobno. Wszystko razem, wraz z dodatkami tworzy danie idealne. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg polędwicy wołowej,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 0,5 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • garść posiekanej natki pietruszki.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj, osusz mięso papierowym ręcznikiem i pokrój je na średnie paski. Następnie umyj i pokrój pieczarki w plasterki, a obraną cebulę w piórka. Zacznij od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa w paski, oczyszczenia, umycia i pokrojenia pieczarek, obrania i pokrojenia w piórka cebuli. Mięso dopraw pieprzem i odstaw.

2. Na rozgrzanej patelni z masłem, podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pieczarki. Podsmażone i odparowane pieczarki z cebulką, zdejmij z patelni.

 

3. Na tej samej patelni, po smażeniu pieczarek, wrzuć mięso i smaż na złoty kolor przez ok 10-15 minut.

4. Podsmażoną polędwicę oraz pieczarki z cebulką, przełóż do garnka i oprósz lekko mąką. Chwilę podsmaż i zalej bulionem, dopraw słodką i ostrą papryką.

 

5. Całość duś pod przykrywką, przez 20–25 minut, a po tym czasie wlej śmietanę i wymieszaj.

6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gotuj przez kolejne 20-25 minut. Gotowe!

 

Boeuf Strogonow podawaj na gorąco w towarzystwie świeżego pieczywa, posypane drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

error: Content is protected !!