Matka natura była dla nas bardzo hojna, skoro obdarzyła nas tak cenną rośliną jak imbir.
W kuchni, często wykorzystujemy ją jako aromatyczną przyprawę do wielu dań, przede wszystkim ze względu na właściwości spalające tłuszcz.
Imbir to również bomba witaminowa, która dzięki swoim korzystnym właściwościom oczyści Twój organizm z toksyn i złego cholesterolu.
Przeprowadzone badania kliniczne dowodzą również, że ta cenna roślina pomaga złagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów oraz szereg zwyrodnień i stany przewlekłego zespołu bólowego.
Imbir, można kupić niemal wszędzie. W sklepach zielarskich, marketach lub osiedlowych sklepach spożywczych. Całkiem słusznie, imbir został określony mianem produktu superfoods.
W Indiach, Chinach czy Arabii, właściwości lecznicze imbiru znane są od tysięcy lat. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, rozgrzewające i bakteriobójcze. Spektrum działania imbiru jest bardzo duże, począwszy od uśmierzania bólu gardła, niwelowania mdłości, poprzez wspomaganie koncentracji, a kończąc na zwalczaniu nieświeżego oddechu.
Ponadto, imbir leczy przeziębienie, infekcje wirusowe, przynosi ulgę, gdy dokucza ból mięśni i stawów, dlatego też jest częstym składnikiem wielu maści i plastrów rozgrzewających.
Ułatwia również trawienie, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa rozkurczowo i żółciopędnie, eliminuje wzdęcia. Łagodzi mdłości, również towarzyszące chorobie lokomocyjnej, przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Zmniejsza zlepianie się płytek krwi, chroniąc przed tworzeniem się zakrzepów i jest niezastąpiony w menu ludzi z podwyższonym cholesterolem. Łagodzi także bóle miesiączkowe, łagodzi migreny i ma działanie moczopędne. Polepsza krążenie krwi,rozgrzewając cały organizm, natomiast w tropikalnej Azji stosowany jest również jako afrodyzjak.
Włączając imbir do swojej codziennej diety, możesz wzmocnić swój organizm i uchronić przed wieloma, nieprzyjemnymi dolegliwościami.
Poznaj więc skuteczny przepis na cudowny napój imbirowy, według starego i sprawdzonego przepisu:
SKŁADNIKI:
-
200 g obranego i drobno posiekanego imbiru
-
225 g cukru
-
450 ml wody filtrowanej
-
115 ml wody gazowanej
-
kilka kropli soku z limonki
-
kilka plasterków cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1. Przefiltrowaną wodę, doprowadź do wrzenia.
2. Dodaj imbir i gotuj przez następne 5 minut.
3. Po tym czasie, odstaw wywar na ok. 20 minut. Następnie odcedź przez drobne sito lub sterylną gazę.
4. Do miseczki wlej szklankę letniej wody i rozpuść w niej cukier.
5. Teraz wymieszaj 1/3 kubka przygotowanego wcześniej syropu z 1/2 kubka wywaru z imbiru i 1,2 szklanki wody gazowanej.
6. Jeśli chcesz, możesz dodać również trochę miodu i soku z limonki. Przygotowany w ten sposób napój, podawaj w szklance z plasterkiem cytryny.
Pij zdrowotny napój jeden raz dziennie po szklance. Na zdrowie!
Podziel się na facebooku!
[fb_button]