Do miski włóż rozdrobniony twaróg, dodaj żółtka, mąkę, masło i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj ręką wszystkie składniki.
Następnie, wyłóż masę na blat roboczy, posypany mąką i podziel ciasto na kilka części. Każdą część zroluj w cienki wałeczek, spłaszcz go lekko i pokrój pod ukosem na kształt małych rombów.
Kluski leniwe, gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na wierzch. Gotowe kluski wybierz z garnka łyżką cedzakową i podawaj z bułką tartą, podsmażoną na maśle.
„Funt świeżego, suchego twarogu utrzeć z ¼ funta mąki, 5 żółtkami, łyżką masła i odrobiną soli, wszystko razem wymieszać i wyłożyć na stolnicę mąką posypaną, toczyć okrągłe wałki. Każdy spłaszczyć karbowanym nożem, pokroić pod ukosem na małe pierożki, wrzucić do gotującej się wody.
Gdy wypłyną na wierzch wybrać je łyżką durszlakową, podawać na gorącym półmisku z masłem zrumienionym z bułką. Na osobnym półmisku można przygotować bitą śmietanę z cynamonem i cukrem. Smacznego!”