Każda z nich różni się od pozostałych tym, że posiada lub nie posiada charakterystyczne antygeny, które zawierają się w erytrocytach. Podstawowymi grupami krwi są grupy A, B, AB oraz 0.
Osoby posiadające grupę AB mają najlepszą odporność. Naukowcy jednak udowodnili, że poza podstawowymi grupami krwi istnieje też 400 innych podkategorii.
Grupa krwi A – zaleca się aby osoby posiadające tą grupę krwi ograniczyły spożycie roślin strączkowych, a także produktów pikantnych i ograniczyły picie kawy.
Grupa krwi B – osoby posiadające ten rodzaj grupy powinny spożywać dużą ilość produktów mlecznych, ryby, baraninę, warzywa oraz pić herbatę, a ograniczyć picie alkoholu.
Grupa krwi AB – zaleca się aby osoby z tą grupą krwi spożywały produkty organiczne oraz świeżą żywność.
Grupa krwi 0 – osoby posiadające taką grupę krwi powinny spożywać mięso oraz ryby i warzywa. Natomiast powinny ograniczyć spożycie mleka, przetworzonej żywności, a przede wszystkim przejadania się.