Garnek karpacki – pyszne jednogarnkowe danie. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
Gotowanie w ceramice ma długą i bogatą historię w kuchni polskiej i chociaż zostało dzisiaj trochę zapomniane, to potrawy przygotowywane w tzw. Garnku Karpackim mogą wrócić do naszych domów.
Karpacka ceramika do długoletnia tradycja wyrobu naczyń o specyficznym, dla regionu, charakterze. Każdy produkt wyrabiany jest ręcznie, oraz przyozdabiany karpackim ornamentem. Tak przygotowaną ceramikę po wypaleniu zanurza się w mleku, przez co dostaje ona swojego delikatnego kształtu.
Załóżmy, że posiadamy prawdziwy Garnek Karpacki i chcemy przygotować w nim gorące danie, świetnie sprawdzi się do gotowania zup, gulaszy czy dań z kapusty i grzybów, a nawet łazanek.
Poniżej prezentujemy przepis na pysze danie z kuchni staropolskiej, które w prosty sposób możemy przygotować, a które nasyci całą rodzinę.
SKŁADNIKI
- 1kg ziemniaków
- 1kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
- 400g czerwonej fasoli
- 400g marynowanych pieczarek
- 1 duża cebula
- 500g marchwi
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
- Oliwa
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju aż się podrumienią. Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz).
Do przecieru pomidorowego wciskamy czosnek. Kroimy cebulę w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Gdy ziemniaki zaczną się rumienić wrzucamy na patelnię cebulę, a gdy się trochę podsmaży, wrzucamy mięso. Całość przypraw solą i pieprzem i smaż przez 3 do 5 minut.
Dodaj pieczarki, marchewkę, czerwoną fasolę. Wymieszaj i smaż ok. 5 minut. Całość przełóż do glinianego garnka wypełniając go do ¾ wysokości.
Zagotuj ok. 2 litry wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, przecier pomidorowy, szczyptę pieprzu i posiekaną natkę pietruszki.
Gdy woda się zagotuje, ale nie będzie jeszcze wrzała, przelej wywar do garnka z mięsem. Przykryj go pokrywką i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Potrawę duś przez 50 minut.