Pierś faszerowana szpinakiem, otulona ciastem francuskim z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Zaserwowana w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw, oraz ziemniakami upieczonymi w piekarniku, będzie idealną propozycją na sobotni obiad.
Szpinak podsmażamy na maśle do momentu wyparowania wody. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, a także pozostałe przyprawy. Po mniej więcej 2 minutach, ściągamy patelnię i dodajemy śmietanę.
Wszystkie piesi należy naciąć tak by powstała kieszonka, którą wypełniamy przygotowanym wcześniej szpinakiem. Wierzch farszu posypujemy serem, a pierś doprawiamy solą.
Ciasto francuskie rozwijamy na jeden płat i dzielimy go na dwie części. Następnie z obydwu stron nacinamy paski o szerokości mniej więcej 2 cm.
Na koniec tak przygotowane piersi z kurczaka smarujemy jajkiem. Całość pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 40 minut.