Przepis na pyszną cukinię z piekarnika. Jedz i chudnij. Wszyscy są zachwyceni jej smakiem.

Dla wszystkich miłośników cukinii mam nie lada gratkę.

Pyszną, chrupiącą, aromatyczną cukinię, która swoim smakiem z pewnością was zachwyci.

Czego będziesz potrzebował?

  • 2 małe cukinie
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • Olej roślinny
  • ulubione zioła
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

W pierwszej kolejności musisz przygotować cukinię. Umyj ją, następnie odbierz i pokrój w plasterki (jeżeli masz młodą cukinię możesz użyć jej w całości, bez obierania).

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie panierki.

Przygotuj sobie foliowy woreczek do żywności i wsyp do niego mąkę oraz pieprz i sól. Następnie w woreczku umieść cukinię, zakręć końce worka tak aby nic z niego nie wypadło i kilkukrotnie, energicznie nim potrząśnij, tak aby kawałki twojej cukinii pokryły się panierką.

Teraz włącz swój piekarnik. Blachę możesz posmarować olejem roślinnym, natomiast jeśli nie chcesz to nie jest to obowiązkowy krok.

Na rozgrzanej blaszce poukładaj kawałki cukinii i wstaw całość do piekarnika. Cukinia powinna pozostać w piekarniku przez około 15-20 minut, natomiast mniej więcej w połowie czasu pieczenia będziesz musiał obrócić kawałki cukinii na drugą stronę.

Cukinia gotowa? Czas na przygotowanie sosu.

Do majonezu lub kwaśnej śmietany (jak wolisz) dodaj pokrojony czosnek i swoje ulubione zioła. To wszystko.

Możesz już zaserwować swoje danie rodzinie lub gościom. Z pewnością będzie im smakować.

error: Content is protected !!