Klopsiki – danie kuchni litewskiej, białoruskiej, rosyjskiej, polskiej i ukraińskiej, czyli faszerowany kotlet.
Autorstwo tego dania przypisuje się mediolańskiej księżniczce Bonie Sforzy. Nie wiadomo, czy to prawda, czy nie, ale fakt iż klopsiki ziemniaczane z mielonym mięsem są mocno zakorzenione w naszym menu.
© DepositPhotos
1. Pokrój ziemniaki na duże kawałki i ugotuj na miękko. Nie zapomnij o soli.
2. Ciepłe ziemniaki ugnieć na puree.
3. Obierz cebulę i drobno posiekaj w kostkę.
4. Smaż drobno pokrojoną cebulę na oleju roślinnym, dodaj do mielonego mięsa, wymieszaj wszystko, posól i popieprz do smaku.
5. Do ochłodzonej już ziemniaczanej mieszanki dodaj jajko, mąkę i wymieszaj.
6. Uformuj małe kulki z ciasta ziemniaczanego. Delikatnie spłaszcz je, uzyskując małe placuszki. Na środku każdego placka włóż łyżkę mielonego mięsa.
7. Delikatnie złącz krawędzie ku górze, tworząc okrągłe klopsiki.
8. Obtocz je w mące. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię. Smaż najpierw na jednej stronie, a następnie na drugiej, aż do uzyskania złotego koloru.
Ziemniaczane klopsiki z mięsem są gotowe. Smacznego!