Cytrynowe ciasteczka – szybko i pysznie. Nawet przez 3 dni pozostają świeże i chrupiące!

Cytrynowe ciasteczka to prosty w przygotowaniu deser, idealny zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. 

Ciasteczka polubią miłośnicy takich słodkości jak np. faworki. Pozostają one świeże do kilku dni po przyrządzeniu.

Jak przygotować cytrynowe ciasteczka? Poniżej przepis:

Cytrynowe ciasteczka – składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej;
  • 80 g masła;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżki cukru;
  • cytryna.
  • Dodatkowo potrzebne są:
  • olej słonecznikowy do smażenia;
  • cukier puder do posypania.

Cytrynowe ciasteczka – sposób przygotowania:

Wyjmij masło z lodówki, by było miękkie, przesiej mąkę do ciasta. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij z jednej połówki sok. Ubij razem w jednym naczyniu cukier, jajka i wyciśnięty sok z cytryny.

Dodaj powoli śmietanę oraz masło i ponownie ubijaj mikserem aż do uzyskania jednolitej płynnej masy.

Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Ugniataj rękami, aż konsystencja będzie elastyczna.

Podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj je. Każdy kawałek pokrój na niewielkie kwadraty o grubości do 0,5 cm.

Smaż kwadraciki na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem jako dodatek do kawy lub herbaty.

error: Content is protected !!