Twaróg, masło, mąka, wiórki kokosowe… Pyszne roladki z twarogu w 20 minut na stole. Oto przepis

Był czas, kiedy bardzo bałam się ciasta drożdżowego. Unikałam z nim przepisów na wszelkie możliwe sposoby. Dlatego starałam się znaleźć prostsze w przygotowaniu wypieki. Wtedy po raz pierwszy natrafiłam na przepis na bazie twarogu. Przyjemnie się z nim pracuje i nie jest kapryśny. A moja miłość do niego zaczęła się, kiedy zrobiłam te obłędnie pyszne roladki twarogowe.

Początkowo jako nadzienia używałam tylko cukru. Ale z czasem zaczęła eksperymentować i znalazła idealną kombinację. Moim sekretnym składnikiem są teraz wiórki kokosowe!

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Połącz twaróg z solą i pokrojonym w kostkę miękkim masłem. Rozgnieć widelcem do uzyskania gładkości.

Dodaj połowę przesianej mąki i proszek do pieczenia do twarogu, wymieszaj. Następnie stopniowo dodając pozostałą mąkę (może potrzebować trochę więcej lub mniej), zagnieć zwarte ciasto.

Podziel je na dwie części i każde dość cienko rozwałkuj na 2-3 mm. Odetnij postrzępione krawędzie.

Każdy kawałek ciasta posyp cukrem i wiórkami kokosowymi, a następnie zwiń ciasno w roladę.

Pokrój je na 5 cm kawałki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

Możesz posypać je posypane cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!