Przepyszne chorwackie placuszki bez drożdży: ciasto nie wchłania oleju, są miękkie i świetnie smakują!

Zapomnij o tłustych langustynkach i spróbuj tych oryginalnych według chorwackiej receptury. Pierwszy raz zasmakowałam ich na wakacjach i od tego czasu robię je regularnie, szczególnie latem.

Potrzebujesz:

  • 300 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 400 g mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W większej misce wymieszaj jogurt z solą. Dodaj cukier i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj i stopniowo dodawaj mąkę.

Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego grubszą rolkę i pokrój na mniej więcej równe kawałki. Uformuj z nich małe kulki, przykryj folią spożywczą.

Odstaw na około 5 minut. Każdy kawałek rozwałkuj na wielkość patelni. Smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.

Następnie połóż je na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru oleju i możesz podawać. Langustynki są miękkie i chrupiące. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!