Same plusy zdrowotne. Zetrzyj na tarce zmrożoną cytrynę. Uzyskasz aż 5 razy więcej witamin.
24 134
Herbata z cytryną, ciasto o orzeźwiającym cytrynowym smaku, cytrynowy napój na upalne dni – ten cytrusowy owoc ma wiele zastosowań i korzyści prozdrowotnych dla naszego organizmu.
Jednak najczęściej wykorzystujemy sok z cytryny lub jej miąższ, a tymczasem to w skórce cytryny kryje się całe bogactwo witamin. Sprawdź, jakie korzyści możemy czerpać ze spożywania tego kwaśnego owocu.
Jakie korzyści ma spożywanie cytryny w całości?
oczyszczenie organizmu z toksyn
zapobieganie astmie
regulacja ciśnienia krwi
zmniejszenie stresu i stanów zapalnych
pomoc w zwalczaniu nowotworów
pobudzenie układu odpornościowego
zwalczenie infekcji
detoksykacja nerek i wątroby
zniszczenie szkodliwych bakterii
Jak widać jedzenie cytryny ma świetny wpływ na nasze zdrowie, ale nie zapomnijmy o wykorzystaniu jej skórki!