Same plusy zdrowotne. Zetrzyj na tarce zmrożoną cytrynę. Uzyskasz aż 5 razy więcej witamin.

Herbata z cytryną, ciasto o orzeźwiającym cytrynowym smaku, cytrynowy napój na upalne dni – ten cytrusowy owoc ma wiele zastosowań i korzyści prozdrowotnych dla naszego organizmu.

Jednak najczęściej wykorzystujemy sok z cytryny lub jej miąższ, a tymczasem to w skórce cytryny kryje się całe bogactwo witamin. Sprawdź, jakie korzyści możemy czerpać ze spożywania tego kwaśnego owocu.

Jakie korzyści ma spożywanie cytryny w całości?

  • oczyszczenie organizmu z toksyn
  • zapobieganie astmie
  • regulacja ciśnienia krwi
  • zmniejszenie stresu i stanów zapalnych
  • pomoc w zwalczaniu nowotworów
  • pobudzenie układu odpornościowego
  • zwalczenie infekcji
  • detoksykacja nerek i wątroby
  • zniszczenie szkodliwych bakterii

Jak widać jedzenie cytryny ma świetny wpływ na nasze zdrowie, ale nie zapomnijmy o wykorzystaniu jej skórki!

error: Content is protected !!