** Malwa – roślina, która wzbogaci i wzmocni działania syropu.
Przygotowanie jest bardzo proste – wykona go każdy. Do małego garnka, czystego i suchego wsyp cukier i wlej wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Pamiętaj aby pilnować mieszanki – mieszaj ją często aby się nie przypaliła. Gdy minie wyżej wymieniony czas – mieszankę odstaw na bok i odstaw na chwilę.
Teraz czas na wykorzystanie tymianku. Wsyp całą torebkę do wcześniej przygotowanej mieszanki. Opcjonalnie możesz dodać malwę – choć nie jest to konieczne. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy syrop ostygnie, przygotuj sobie sitko i osobne naczynie.
Przecedź mieszankę dokładnie i przelej do innego naczynia (np. butelki lub słoika). Pamiętaj, że musi być szczelnie zamknięte. Możesz podawać jedną łyżeczkę 3-4 razy dziennie. Syrop jest bardzo dobry – mogą pić go dzieci. Jeśli masz wątpliwości – dopytaj lekarza.
Tymianek jest tak cudownym ziołem. Ma wiele zastosowań. Używamy go do wielu dań, ziemniaków czy mięsa. Jednak znajduje swoje zastosowanie w lecznictwie. Leczy kaszel, nawet ten najbardziej uciążliwy. Syrop ten świetnie nada się na drapanie w gardle lub na stany zapalne. Ma działanie antyseptyczne i dezynfekujące.