Smażone pączki z dżemem. Każda gospodyni musi znać ten przepis

Smażone pączki z marmoladą – proces przygotowania

Jeśli nie możesz się oprzeć smażonym pączkom z piekarni, to na pewno spodoba ci się ten przepis właśnie na to, ale domowej roboty. Można je wypełnić marmoladą, ale też Nutellą.

Składniki

  • mleko – 150 ml
  • cukier – 5 łyżek
  • suszone drożdże – 7 gr
  • zwykła mąka – 500 gr
  • jajka – 2 szt
  • żółtko – 2 szt
  • masło – 75 gr
  • sól – pół łyżeczki
  • marmolada – do nadzienia

Przygotowanie

Do miski wlewamy ciepłe mleko, łyżkę cukru i suche drożdże. Wymieszaj i poczekaj, aż drożdże zaczną działać. W międzyczasie do miski wkładamy przesianą mąkę, 2 jajka i 2 żółtka, roztopione masło i pół łyżeczki soli oraz resztę cukru. Dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać i zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto. Następnie przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto jeszcze trochę przerabiać. Przełożyć na wałek do ciasta, ale nie oprószać mąką, bo później się spali. Ciasto podzielić na 15 części i uformować małe bułeczki. Każdą ułożyć na kwadracie papieru do pieczenia. Pozostawić odstępy między bułeczkami, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Na głębokiej patelni z pokrywką wlej tyle oleju, aby pączki wypłynęły. Podgrzać, ułożyć na nim 5-6 pączków w zależności od wielkości patelni, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Po ostygnięciu pączków można je nadziać dżemem i cukrem.

Smacznego!

error: Content is protected !!