Ser za każdym razem jest jeszcze smaczniejszy. Nauczyłam się tego od mojej babci i do dziś tak przyrządzam.

Chciałabym podzielić się świetnym trikiem polegającym na zawijaniu sera, aby nie wylewał się podczas smażenia.

Na wstępie zaznaczę, że używam zwykłego sera, żadnego specjalnego. Sprawdza się od lat i będę bardzo szczęśliwa, jeśli Tobie się przyda. Wszystko, co musisz zrobić, to pominąć mąkę.

Składniki:

  • Ser w kostce
  • bułka tarta
  • jajka
  • sól dla smaku
  • jeśli nie wyobrażasz sobie obtoczenia bez mąki, użyj pół-grubej, a nie gładkiej

Przygotowanie:

Schłódź dobrze ser (spokojnie włóż go na kilka minut do zamrażarki). Następnie obtocz w jajku, bułce tartej – dwa razy w tej samej kolejności. Rozgrzej olej na patelni i smaż jak zwykle.

Inne sztuczki

Do wody, w której gotujesz ryż dodaj 1 łyżkę octu – ryż pozostanie biały i sypki. Szczypta soli dodana przed zakończeniem gotowania nadaje napojowi niepowtarzalny aromat i smak.

Fasolę mocząc zawsze moczymy w wodzie mineralnej – fasola gotowana jest dużo wcześniej. Jeśli do śmietany dodasz trochę mleka, nie wytrąci się ona z sosu. 2 kostki cukru rozpuszczone w niewielkiej ilości octu zastąpią białe wino w sosie.

Jeśli zwiększyłeś ilość koncentratu pomidorowego i chcesz chronić go przed pleśnią, posyp trochę proszku musztardowego. Nie gotować buraków w wodzie, tylko piec w skórce w folii. Przy takim dostosowaniu najzdrowsze są buraki.

Do miseczek z ogórkami kiszonymi wrzuć kilka listków amarantusa – ogórki będą lepiej smakować i pozostaną chrupiące. Majonez można łatwo zastąpić kwaśną śmietaną, w której miesza się 1 żółtko jajka ugotowane na twardo i łyżeczkę musztardy. Za pomocą zwykłej marchewki możemy zapobiec spalaniu i zapachowi tłuszczu.

Mięso przed owinięciem dobrze posmarować sokiem z cytryny. Mięso mięknie, lepiej smakuje i eliminuje smażenie. Doskonały bojownik przeciwko zapachowi smażenia to także trik w przygotowaniu trójki. Do jajka dodać mleko, kilka kropel cytryny i piwo. Mięso będzie miało mniej cholesterolu i dlatego podczas smażenia nie poczujesz typowego zapachu.

Filet przed smażeniem namoczyć  w gazowanej wodzie mineralnej. Ryba rozmraża się znacznie szybciej (czas rozmrażania skraca się nawet o połowę) i będzie jeszcze bardziej miękka i smaczniejsza. Używam filetów pieczonych jak również filetów smażonych.

Wodę mineralną dodaję też do ścieżki do owijania kotletów, do naleśników, a fasolę moczę zawsze w wodzie mineralnej – fasola gotuje się dużo wcześniej. Jeśli naprawdę chcesz mieć najlepsze smażone filety, dodaj zmielone orzechy do bułki tartej do zawijania.

Ser nie wycieknie – podstawą jest ser o wyższej zawartości tłuszczu – minimum 30%. Włóż ser do zamrażarki na 10 minut przed  rozpoczęciem pakowania . Po zapakowaniu zaleca się wstawić go na kilka minut do lodówki.

Pamiętaj, aby wykonać ten krok podczas pakowania: zawiń ser dwa razy, aby upewnić się, że nie przecieka. Aby kurczak miał złocistą skórkę, polej go ciemnym piwem – nada mu też wspaniały smak. Chcesz więcej puszystych naleśników ?

Do ciasta  dodaj gazowaną wodę mineralną lub odrobinę rumu. Aby uzyskać idealnie ubitą pianę, białka muszą być dobrze schłodzone. W przypadku żółtek sytuacja jest odwrotna – odpowiada im temperatura pokojowa.

error: Content is protected !!