Liście szałwii są skuteczniejsze, niż jakiekolwiek medykamenty medyczne. Tak powtarzała moja babcia. Warto zatem zapisać ten przepis i stosować miksturę w chorobie.
Choroba nie wybiera pory roku. Nawet latem atakują nas wirusy, ból gardła i choroby alergiczne. Przestawiamy wam dwa znakomite składniki, które połączone ze sobą mają cudowne moce uzdrawiające z chorób, także żołądkowych. To idealny duet na wszelkie problemy zdrowotne.
Jakie właściwości ma szałwia?
Szałwia już w czasach starożytnych była używana jako antybiotyk. W jej uzdrawiającą moc wierzyli Rzymianie, Arabowie, Grecy i Chińczycy, mawiając, że to klucz do długiego i zdrowego życia. Na co pomaga?
- łagodzi infekcje jamy ustnej i ból gardła,
- pomaga przy infekcjach jelitowych,
- obniża gorączkę, łagodzi nieprzyjemne objawy, np. dreszcze w przeziębieniach i grypie.
Szałwia wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Właściwości cynamonu
Cynamon jest bardzo dobrze znanym składnikiem, często wykorzystywanym w kuchni. np. do pieczenia ciast. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ma doskonałe właściwości prozdrowotne.
- zabija większość bakterii, odpornych na antybiotyki,
- jest skuteczny w przypadku Escherichia coli.
Poznaj starożytny napój na zdrowe i długie życie
- 250 g liści szałwii umieść w 1,5 litra brandy,
- po 3 tygodniach przefiltruj i wymieszaj z miodem agatowym w ilości 1 kilograma,
- przelej do butelek ze szkła,
- odstaw na 3 tygodnie,
- butelki z miksturą wstrząsaj od czasu do czasu.
Po trzytygodniowym odstaniu możesz zacząć go spożywać w ilości 1 łyżka dziennie. Idealnym dodatkiem jest cynamon. Wystarczy szczypta dodana do mikstury.
Leczenie i zapobieganie stanom zapalnym i wirusom
Do przygotowania mikstury potrzeba:
- 100 ml 70% alkoholu,
- 20 gram liści szałwii wcześniej pokrojonych.
Składniki muszą się zaparzyć w ciepłym miejscu. Po wstrząśnięciu trzeba je przelać do szklanej butelki. Spożywać 3 razy dziennie w ilości 10-15 kropli dodanych do wody, herbaty lub soku.
Leczenie zapalenia oskrzeli i problemów z oddychaniem
Do przygotowania nalewki potrzeba:
- 2 łyżeczki cukru,
- pół litra mleka,
- pół łyżeczki cynamonu.
- pokrojona na drobno szałwia.
Z cukru zrób karmel, dodaj mleko. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i dodaj pokrojone liście szałwii i cynamon. Odczekaj 10 minut, po czym wypij 1/3 napoju. Przed spożyciem podgrzej. Napój pij 3 razy dziennie.