Rada od ogrodniczki jak wyhodować imbir w domu.

Imbir posiada szereg właściwości leczniczych: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe. Ma działanie rozgrzewające i przeciwbólowe. Pomaga również w stanach gorączkowych.

Dlatego chciałam samodzielnie wyhodować imbir w domu, by móc korzystać z jego zalet bez ograniczeń. Okazało się, że samo posadzenie go w ziemi i podlewanie nie wystarczyło. Z pomocą przyszła mi pani ogrodnik, która udzieliła mi kilka rad. Cały proces wymaga cierpliwości, ale jest skuteczny, prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy.

SKŁADNIKI:

  • kawałek imbiru ze sklepu (około 5 cm korzenia)
  • ciepła woda
  • nowe podłoże
  • doniczka o większych rozmiarach – imbir rośnie szeroko, więc potrzebuje dużo miejsca

PRZYGOTOWANIE:

Imbir należy dokładnie namoczyć przez całą noc w ciepłej wodzie. Ja niestety tego nie zrobiłam i wsadziłam korzeń do ziemi bez wcześniejszego wymoczenia. Pani ogrodnik wytłumaczyła mi, że taki korzeń zawiera w sobie różne chemikalia, które hamują jego wzrost i kiełkowanie.

Dlatego tak ważne jest, by nie pominąć etapu moczenia. Po całej nocy w wodzie imbir przekładamy do doniczki, w której znajduje się nowe podłoże odżywcze. Korzeń powinien być przykryty około 3-5 cm ziemią, a wystające pnącza skierowane ku górze.

Doniczkę z imbirem najlepiej postawić w ciepłym miejscu i regularnie podlewać, by nie dopuścić do wyschnięcia podłoża. Zielone pędy pojawią się już po kilku tygodniach, a po około 3- 4 miesiącach będzie można już użyć imbiru. Na plony trzeba poczekać 10 miesięcy.

W ciepłych miesiącach (mniej więcej od maja do września) imbir można trzymać na balkonie. W pozostałym okresie zalecam przechowywać go w zamkniętym pomieszczeniu.

error: Content is protected !!