Efekty zauważalne po tygodniu. Wypróbuj jedzenie trzech jajek podczas śniadania.

W ostatnich latach można zauważyć tendencję do usuwania ze swoich diet produktów pochodzenia zwierzęcego.

Weganizm staje się bardzo popularną opcją, ale wiele osób nie jest świadomych tego, że przechodząc na ten rodzaj diety można utracić wiele ważnych składników odżywczych. Jednym z produktów, których nie uświadczymy na diecie wegańskiej, są jajka – a przecież to niesamowicie istotny składnik zdrowej diety.

Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie – wypróbuj jedzenie trzech jajek podczas śniadania. Gwarantujemy, że w ten sposób uchronisz się przed wieloma chorobami. Tylko sprawdź jakie korzyści przyjdą, gdy włączysz jajka do swojej codziennej diety.

Nie musisz martwić się cholesterolem

Pewnie wiele razy słyszałeś, że zbyt duża ilość jajek, może spowodować wzrost cholesterolu. To nie jest powód do zmartwień. Twoja wątroba produkuje około 1000-2000 mg cholesterolu każdego dnia, a jajka zawierają 180-186 mg. Tak naprawdę jajka mogą dostarczyć Twojemu organizmowi ten „zdrowy” cholesterol, jednocześnie zastępując szkodliwy.

Zdrowe kości

Jedzenie jajek zapewnia dostarczenie do naszego organizmu witaminy D oraz wapnia. Witamina D zapewni nam zdrowe kości oraz zęby, dzięki temu, że reguluje wchłanianie wapna i fosforu w naszych organizmach.

Regularne jedzenie jajek jest polecane przez dietetyków

Jajka nie tylko wzmocnią  nasze kości i zęby, ale również mięśnie. Zawarta w dwóch jajkach ilość białka jest równa tyle ile jedna porcja mięsa. Tym samym jajka dostarczą nam zdrowotnych korzyści z mięsa, bez potrzeby wchłaniania dodatkowego tłuszczu.

Składniki odżywcze zawarte w jajkach, są niezbędne dla wzrostu i rozwoju ciała

Wszystko dzięki temu, że jajka zawierają witaminę A, E i B6, magnez, fosfor, selen, żelazo i ryboflawinę.

Spożywanie jajek może pomóc w zrzuceniu wagi

Jajka, jako pełnowartościowe źródło witamin i składników odżywczych, mogą pomóc w zrzuceniu nadmiaru masy ciała. Zawierają jedynie ograniczoną ilość kalorii potrzebną przy codziennej aktywności.

Jajka, jako smaczne i korzystne śniadanie

Według Międzynarodowego Magazynu na temat Nadwagi (International Journal of Obesity) oraz Amerykańskiego Koledżu Odżywiania (American College of Nutrition), spożywanie jajek podczas śniadania pomaga zmniejszyć skłonność do nadmiernego przejadania się w ciągu dnia.

Prawidłowa praca narządu wzroku

Jajka zawierają duże ilości witaminy A, a jej niedobory mogą powodować ślepotę nocną. Ponadto, dzięki dużych ilości luteiny i zeaksantyny zawartych w żółtkach jajek, zmniejsza się ryzyko wystąpienia degeneracji siatkówki oraz katarakty.

Duża ilość białek

W jednym jajku zawarte jest 6 gramów białka. Ten składnik odżywczy jest niezbędny w procesie budowy mięśni, utraty wagi oraz pozwala kontrolować nadmierne napięcie i zdrowie kości.

Niedawne badania wykazały, że jajka pomagają zmniejszać ryzyko występowania chorób serca.

error: Content is protected !!