Sprawdzone sposoby na pyszną zupę. Kilka uniwersalnych wskazówek, które każda gospodyni musi poznać.

Ugotowanie dobrej zupy wydaje się zadaniem banalnie prostym nawet dla osób o przeciętnych kwalifikacjach kucharskich. Jednakże w praktyce okazuje się to nie takie proste.

Co decyduje o jakości przyrządzanej przez nas zupy?. Kolor, aromat, wyrazistość i odpowiednie zbalansowanie smaku, a także w określonych przypadkach gęstość lub klarowność. Istnieją na szczęście pewne  zasady pozwalające nam, niezależnie od rodzaju zupy, osiągnąć zamierzony efekt.

W przypadku niektórych zup (przede wszystkim rosołu) o końcowym sukcesie decyduje klarowność. W tym celu tuż po zagotowaniu wywaru niezbędne jest ściągnięcie z jego powierzchni powstałej piany oraz osadzonego tłuszczu.

Czynność musimy powtórzyć kilkukrotnie. W przypadku gdy piana zdąży osiąść na dnie garnka, dolewamy szklankę zimnej wody. Spowoduje to ponowne osadzenie piany na powierzchni. Wspaniałe właściwości posiada cebula. Upieczona  wcześniej w piekarniku zapewni wywarom mięsnym piękny złocisty kolor i świetnie podbije smak.

error: Content is protected !!