Tort z kremem. Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

Jeśli lubisz baton Margot, nie wahaj się i spróbuj zrobić to luksusowe ciasto. Jest lekkie, świeże, idealne na letnią pogodę. Margotka sama w sobie jest wystarczająco słodka, więc nie ma potrzeby dosładzania kremu. Biały jogurt nadaje mu przyjemną kwaskowatość.

Składniki na 8-12 porcji

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 szklanki śmietany (co najmniej 30%)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 usztywniacz żelatynowy
  • 100 ml letniej wody
  • 500 ml kremowego jogurtu
  • 100 g czekolady do gotowania
  • 100 g czekolady baton Margot

Dodatkowo:

  • wiórki czekoladowe do posypania

Proces przygotowania

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i delikatnie dodać do piany. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy.

Umieść upieczoną tuszę na ruszcie do ostygnięcia. W międzyczasie ubić bitą śmietanę. Drobno zetrzyj czekoladę Margot, grubo zetrzyj czekoladę do gotowania. Wlej utwardzacz do miski, dodaj wodę i ubij trzepaczką. Do żelatyny dodać jogurt i wymieszać.

Na koniec delikatnie wmieszać ubitą śmietanę i startą czekoladę.

Śmietanę wylać na schłodzony tusz, posypać wiórkami i pozostawić do stwardnienia.

error: Content is protected !!