Osoby mające liczne żylaki na nogach czasami doświadczają skurczowego bólu, a ich nogi wydają się ciężkie. W poważnych przypadkach zdarza się, że żylak może pęknąć lub na skórze nad żylakiem może pojawić się wrzód. W zdrowych żyłach ich zastawki nie dopuszczają do zatrzymania krwi, ani do przemieszczania się jej w odwrotnym kierunku – otwierają się i zamykają tak, że krew może płynąć tylko w jednym kierunku.
Jeśli zastawki są uszkodzone lub osłabione, wówczas mogą umożliwić wsteczny przepływ krwi, co prowadzi do gromadzenia się jej w żyle i powstania żylaka. Żylak to po prostu powiększona lub obrzmiała żyła. Żylaki wyglądają nieestetycznie, więc osoby, które mają żylaki często czują się z nimi niekomfortowo i starają się je zakryć nosząc długie ubranie.
Na szczęście, jest kilka sposobów, aby się ich pozbyć, a wszystko, czego potrzebujesz, to jeden składnik, który pewnie już masz w kuchni. W tym artykule przedstawimy Ci dwie metody pozbycia się żylaków.