Ciasto kremowe z kwaśną śmietaną i cynamonem – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk.

Ciasto budyniowe ze śmietaną i cynamonem – sposób przygotowania

Jeśli masz ochotę na ciekawy deser, upiecz tzw. kołderkę kremową. Smak kremu budyniowego doskonale uzupełnia kwaśna śmietana.

Składniki:

Ciasto

  • jajka – 6 szt
  • cukier z kaszy manny – 300 g
  • olej – 150 ml
  • woda – 150 ml
  • mąka półgruba – 300 gr
  • proszek do pieczenia – 1 szt

Nadzienie

  • mleko – 1000 ml
  • cukier – 200 gr
  • budyń czekoladowy – 2,5 torebki
  • kwaśna śmietana – 1000 gr
  • cukier cynamonowy – do smaku

Przygotowanie:

Ubij jajka w misce, dodaj cukier i ubijaj, aż się spieni. Następnie ubij olej do mieszanki, dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę z wyższym brzegiem lub możemy wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Wlej budyń czekoladowy i cukier do rondelka i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj trochę mleka i zrób zawiesinę, aby rozpuścić wszelkie grudki, a następnie dodaj resztę mleka.

Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na kuchence, ciągle mieszając, aż osiągnie konsystencję kremu. Wlać gorącą mieszankę budyniową na ciasto na blasze do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ciasto przez około 30 minut.

Po upieczeniu równomiernie rozprowadzić śmietanę na gorącym cieście. Do smaku posypać cukrem cynamonowym i po ostygnięciu można podawać ciasto. Smacznego!

error: Content is protected !!