Smak jest doskonale pyszny i delikatny. Dzięki polewie przebija nawet słynną surówkę z fast foodów, od której moje dzieci były dosłownie uzależnione. Sałatkę robię przez cały rok – na lekki obiad, jako dodatek i oczywiście nie może jej zabraknąć na grillu. Polecam ten luksusowy domowy przepis na kapustę pekińską.
Oczywiście można też użyć zwykłej kapusty, ale my jeszcze bardziej lubimy kapustę pekińską.
Kapustę pekińską pokroić w paski.
Umyć i pokroić w kostkę. Nie trzeba usuwać grubego miąższu z górnych liści, kroję go w kostkę i dodaję do sałatki. Przygotuj największą miskę – będzie dużo.
Dodaj drobno posiekany ogórek. Dodamy również pomidory. Wlać kukurydzę i drobno starty ser.
Dobrze wymieszaj. Przygotuj sos w osobnej misce.
Wymieszaj sos tatarski, musztardę, olej i ocet. Wymieszaj w salaterce. Dodaj trochę soli (do smaku).
Wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut, aby smaki dobrze się połączyły. Sałatka nadaje się jako dodatek np. do pieczeni z ryżem, ale jest również smaczna sama w sobie.