Lekka i pyszna sałatka z kapusty pekińskiej i sosem musztardowym – Hit w mojej kuchni.

Mam świetny przepis na lekką i bardzo smaczną sałatkę, którą pokochasz.

Smak jest doskonale pyszny i delikatny. Dzięki polewie przebija nawet słynną surówkę z fast foodów, od której moje dzieci były dosłownie uzależnione. Sałatkę robię przez cały rok – na lekki obiad, jako dodatek i oczywiście nie może jej zabraknąć na grillu. Polecam ten luksusowy domowy przepis na kapustę pekińską.

Oczywiście można też użyć zwykłej kapusty, ale my jeszcze bardziej lubimy kapustę pekińską.

Składniki (na 1 sałatkę):

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek sałatkowy
  • mała puszka sterylizowanej kukurydzy
  • 200 g twardego startego sera

Sos:

  • 5 łyżek sosu tatarskiego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu
  • sól dla smaku

Przygotowanie:

Kapustę pekińską pokroić w paski.

Umyć i pokroić w kostkę. Nie trzeba usuwać grubego miąższu z górnych liści, kroję go w kostkę i dodaję do sałatki. Przygotuj największą miskę – będzie dużo.

Dodaj drobno posiekany ogórek. Dodamy również pomidory. Wlać kukurydzę i drobno starty ser.

Dobrze wymieszaj. Przygotuj sos w osobnej misce.

Wymieszaj sos tatarski, musztardę, olej i ocet. Wymieszaj w salaterce. Dodaj trochę soli (do smaku).

Wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut, aby smaki dobrze się połączyły. Sałatka nadaje się jako dodatek np. do pieczeni z ryżem, ale jest również smaczna sama w sobie.

Spróbuj, jest jeszcze smaczniejsza niż słynna sałatka colesaw. Smacznego!

error: Content is protected !!