Czy wiesz, że syrop z czarnego bzu może ci pomóc schudnąć, oczyścić organizm i uniknąć aż 8 chorób – Odkryj nasz sprawdzony przepis.
Krok po kroku do magicznego eliksiru zdrowia: Syrop z czarnego bzu – odkryj potęgę sekretnej receptury naszych przodków!
Marzysz o wyjątkowo odświeżającym napoju, który nie tylko zachwyca wyrafinowanym smakiem, ale też posiada moc uzdrawiania? W maju, gdy czarny bez obfitym kwiatem stoi, daj się porwać do pieszczoty natury, zbierając pachnące kwiaty tego niesamowitego krzewu.
Podążając za prostymi wskazówkami z naszego portalu 'zrób to sam’, weź sprawy w swoje ręce i stwórz ten tajemniczy eliksir. Wybierz doskonały dzień – pełen słońca i suchy – i wyrusz w poszukiwaniu czarnego bzu w pełnym kwiecie, najlepiej z dala od zgiełku miasta i zanieczyszczeń.
Zbieraj kwiaty z ostrożnością, dbając o ich świeżość i czystość. Wypełnij swój kosz tym naturalnym bogactwem, które jest źródłem glukozy, witamin C i A oraz cennych minerałów. W suszonych kwiatach czarnego bzu znajdziesz olejki eteryczne, glikozydy, flawonoidy, garbniki i śluz.
Czarny bez – Twoje tajne oręż w walce z grypą i przeziębieniem, wspierające układ odpornościowy. Odkryj potęgę jego antywirusowych i przeciwdrobnoustrojowych właściwości. W przypadku astmy i stanów zapalnych dróg oddechowych, czarny bez sprawi, że oddychanie stanie się lżejsze, a kaszel zniknie.
Pozbądź się alergii na pyłki wiosną dzięki czarnemu bezowi. Ten niesamowity krzew pomaga także wydalać toksyny z węzłów chłonnych, wspiera pracę nerek i pęcherza moczowego, a także łagodzi dolegliwości reumatyczne mięśni i stawów.
Gotowy na przygodę? Zanurz się w przepis na syrop z czarnego bzu:
Składniki:
- 1 litr wody
- sok z 1 cytryny
- 20 kwiatów czarnego bzu
- 800 g cukru pudru (lub innego słodzika)
Instrukcje:
Rozpocznij od namoczenia 20 świeżych kwiatów czarnego bzu w 1 litrze zimnej wody. Pozostaw na 24 godziny w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce!). Następnie odcedź, dodaj 800 g cukru, sok z cytryny i odstaw ponownie na 24 godziny, co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Przelej przez podwójną warstwę gazy i napełnij butelki.