Batoniki, które zniknęły z talerza, zanim ostygły, zostały przyrządzone w 10 minut, korzystając jedynie ze szklanki kefiru.

Nie możesz się oprzeć smakowitym przysmakom, ale przeraża Cię myśl o godzinach spędzonych w kuchni? Oto przepis stworzony z myślą o Tobie!

Co Ci będzie potrzebne:

  • Zimny kefir – 250 ml;
  • Sól i cukier – po 1 łyżeczce;
  • Świeże jajka – 2 sztuki;
  • Twój ulubiony ser – 100 g;
  • Aromatyczne salami – 80 g;
  • Świeża pietruszka – 10 g;
  • Pszennej mąki – 450 g;
  • Proszek do pieczenia – 10 g.

Jak to magicznie skomponować?

Krok pierwszy – wbij jajka do miski i rozpocznij mieszanie, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Dodaj teraz kefir i kontynuuj mieszanie!

Nadszedł moment na sól, pietruszkę i ser. A salami? Pamiętaj, że musi być starte na tarce.

Czas na mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko zagnieć na gładkie i miękkie ciasto, które nie będzie się lepić.

Następnie, ciasto przykryj folią i pozwól mu „odpocząć” przez 10 minut. Po tym czasie posyp je mąką i rozwałkuj do formy prostokąta o grubości 1 cm. Ciasto pokrój na paski, jakby to była pizza.

Kolejny etap? Smaż te paluszki na gorącej patelni, aż staną się złociste. Po usmażeniu przenieś je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

I teraz, moment, na który czekałeś… SMACZNEGO!

error: Content is protected !!