Ten przepis obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Znacząco zwiększa odporność i poprawia morfologię krwi. Jest jedną z najlepszych substancji krwiotwórczych: zapobiega anemii, wspomaga leczenie białaczki. Regularne picie skutecznie zapobiega miażdżycy.
Dzieje się tak za sprawą naturalnego barwnika buraka – betaniny, która jest doskonałym przeciwutleniaczem. Zwiększa pobieranie tlenu przez komórki. Zawarty w tym napoju kwas mlekowy ma również korzystne działanie antybakteryjne i przyczynia się do produkcji kolagenu w skórze.
Na 1 litr
Pokrój buraki na plastry o grubości ok. 6-8 mm i włóż je do dzbanka. Dodaj przyprawy do dolnych warstw buraka, następnie warstwę buraków i ponownie przyprawy, liść laurowy i czosnek. W ten sam sposób napełnij następny słoik. Następnie przygotuj przegotowaną wodę, w której wymieszaj łyżkę soli. Zalej tym naparem buraki.
Do naparu można również użyć mieszanki wody mineralnej i soli. Następnie przykryj dzbanek papierowym ręcznikiem kuchennym i uszczelnij gumką. Zamknij słoik pokrywką. Buraki muszą być naprawdę mocno ściśnięte w naczyniu, aby napar nie wypychał ich do góry.
Teraz należy odstawić słoiki na 7 dni w temperaturze pokojowej. Jednak napar należy mieszać codziennie. Następnie zawsze przykryj dzbanek nowym ręcznikiem papierowym. Po około 4 dniach proces fermentacji będzie widoczny i na wierzchu utworzy się piana – to normalne.
Ponownie wymieszać. Jednak pojemniki muszą być zawsze szczelnie zamknięte, ponieważ w kontakcie z powietrzem tworzy się pleśń. Gotowy napój przecedzić przez sitko i papierowy ręcznik. Następnie przelej sok do butelek, dobrze zamknij i spożywaj codziennie, aby wzmocnić odporność.