Wszyscy czekają na niego przy wigilijnym stole: 100-letnia receptura na bigos, której nie może dorównać żaden inny przepis.

Robimy go od lat i nigdy nam się nie znudzi. Za każdym razem wychodzi wyśmienity.

Przygotowanie:

  • 3 l wody
  • 1 kg kapusty kiszonej – pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 2-3 cebule
  • 500 g wędzonej karkówki
  • 350 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka całego czarnego pieprzu
  • 4 kawałki ziela angielskiego w całości
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 35 g suszonych grzybów
  • 6 suszonych śliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • olej lub smalec

będziemy potrzebować również:

  • 2 większe ziemniaki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasek
  • 500 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Do większego garnka wlej 3 litry wody i wszystkie przyprawy oprócz papryki i suszonych grzybów. Zagotować i po około 30 minutach dodać kapustę kiszoną.

W ten sposób przykrywamy go jeszcze godzinę pod przykryciem, po czym dodajemy pokrojoną w plasterki karkówkę. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę na oleju lub smalcu, dodać łopatkę wieprzową, paprykę, zmiażdżony czosnek i dusić kilka minut.

Całość dodajemy do garnka i do kapusty również wrzucamy suszone śliwki. Gotuj ponownie przez około godzinę. Boczek pokroić w kostkę i dusić w garnku. Możemy odłożyć smalec na później. Alternatywnie możemy podsmażyć w smalcu kolejną cebulę i dodać ją do kapusty. Dodaj skwarki do kapusty.

Całość gotuj chwilę razem, zgaś z ognia i odstaw na 24 godziny. Następnego dnia zagotuj dojrzałą kapustę i dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i starte ziemniaki. Gotuj przez około 30 minut.

Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, zostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut i nasz bigos jest gotowy. Im dłużej pozwolisz mu odpocząć, tym będzie smaczniejszy! Jeśli chcesz, aby bigos był rzadszy, dodaj więcej wody.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!