będziemy potrzebować również:
Do większego garnka wlej 3 litry wody i wszystkie przyprawy oprócz papryki i suszonych grzybów. Zagotować i po około 30 minutach dodać kapustę kiszoną.
W ten sposób przykrywamy go jeszcze godzinę pod przykryciem, po czym dodajemy pokrojoną w plasterki karkówkę. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę na oleju lub smalcu, dodać łopatkę wieprzową, paprykę, zmiażdżony czosnek i dusić kilka minut.
Całość dodajemy do garnka i do kapusty również wrzucamy suszone śliwki. Gotuj ponownie przez około godzinę. Boczek pokroić w kostkę i dusić w garnku. Możemy odłożyć smalec na później. Alternatywnie możemy podsmażyć w smalcu kolejną cebulę i dodać ją do kapusty. Dodaj skwarki do kapusty.
Całość gotuj chwilę razem, zgaś z ognia i odstaw na 24 godziny. Następnego dnia zagotuj dojrzałą kapustę i dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i starte ziemniaki. Gotuj przez około 30 minut.
Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, zostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut i nasz bigos jest gotowy. Im dłużej pozwolisz mu odpocząć, tym będzie smaczniejszy! Jeśli chcesz, aby bigos był rzadszy, dodaj więcej wody.