Tradycyjna białoruska zapiekanka ziemniaczana: Najsmaczniejsze danie z najpopularniejszego warzywa.

Dziś proponuje przepis idealny na rodzinny, bardzo sycący i prosty obiad! Składniki są łatwo dostępne i niedrogie: ziemniaki, cebula, trochę wędzonej kiełbasy i kwaśnej śmietany.

Proste produkty, po których połączeniu otrzymasz niezwykle pyszne danie. Musisz tylko spróbować, nie będziesz żałowała!

Składniki

  • Ziemniak – 6-7 sztuk
  • Cebula – 2 sztuki
  • Wędzona kiełbasa – 400 g
  • Kwaśna śmietana – 2 łyżki
  • Olej słonecznikowy – 3 łyżki
  • Sól – do smaku

Przygotowanie

Obierz cebulę i pokrój w małą kostkę. Podgrzej 3 łyżki oleju na patelni i podsmaż warzywo. Pokrój wędzoną kiełbasę w paski.

jak gotować ziemniaki

Obierz ziemniaki. Zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj ze smażoną cebulą.

zapiekanka warzywna

Teraz dodaj kiełbasę. Posól składniki do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj. Weź odpowiednie naczynie do pieczenia i ułóż w nim przygotowane składniki.

pieczone ziemniaki

Posmaruj górną warstwę kwaśną śmietaną.

jak szybko ugotować obiad

Ustaw temperaturę piekarnika na 180 ° C. Włóż naczynie do pieczenia na 40 minut.

miedzvedz

Oczywiście do potrawy możesz dodać ulubione przyprawy i np. obficie posypać wszystko ziołami. Aby ziemniaki były jeszcze smaczniejsze, wymieszaj śmietanę z tartym serem.

Podziel się przepisem z przyjaciółmi w mediach społecznościowych!

error: Content is protected !!