Szybkie domowe pierniki – procedura przygotowania
Piernik to często zaniedbywany deser, którego wiele osób nie piecze. Wielka szkoda, bo to prawdziwy rarytas, a jednocześnie bardzo prosty w przygotowaniu. Zwłaszcza jeśli wypróbujesz nasz przepis, który tylko potwierdza te słowa.
Składniki
- mąka – 1 kg
- kefir – 350 ml
- cukier – 1 szklanka
- żółtka jaj – 2 szt
- białka jaj – 1 szt
- miód – 1 łyżka
- olej roślinny – 3 łyżki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika – 1 łyżka
Polewa
- białka jaj – 1 szt
- cukier – 3 łyżki
Proces przygotowania jest bardzo prosty.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta piernikowego. Podstawą jest rozpoczęcie ubijania w mikserze białek i żółtek wraz z cukrem i miodem. Gdy mieszanina jest już gotowa, dodaje się kefir, następnie olej i wszystko ponownie lekko miesza. Następnie ponownie dodaje się inne niezbędne składniki, aby pomóc uzyskać ciasto o pożądanej, jędrniejszej konsystencji.
Następnie ciasto należy rozwałkować na wysokość około jednego centymetra. Za pomocą szklanki lub innego narzędzia wytnij z niego okrągłe kawałki. Pozostałą część ciasta można ponownie zagnieść, a następnie ponownie rozwałkować i pokroić w pożądane kształty.
Pojedyncze pierniki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny być od siebie na tyle oddalone, aby kawałki się nie stykały. Następnie można wstawić blaszkę z piernikami do piekarnika, gdzie będziemy je piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
W czasie gdy piernik się piecze, można przygotować polewę. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy ubić białka z cukrem. Należy jednak zwrócić uwagę na konsystencję, która powinna mieć charakter bardziej płynny. To nie powinien być solidny śnieg.
Po 25 minutach można wyjąć piernik z piekarnika i od razu przystąpić do nakładania glazury, gdy jest jeszcze ciepły. To nie wszystko, bo na koniec wkładamy je ponownie do piekarnika na około 10 minut. Tylko wtedy będą wreszcie gotowe.