Prosty przepis na przepyszne, smaczne i wspaniale pachnące wypieki – lepsze niż z niejednej piekarni.

Któż z nas nie lubi pysznego, świeżego, jeszcze ciepłego pieczywa. Te niezwykłe bułeczki rogalikowe, zachwycą Cię i odtąd będziesz je przygotowywać częściej, aby zawsze były dostępne w Twojej kuchni.

Składniki:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 10 g suszonych drożdży (lub 20 świeżych)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml olej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Weź większą miskę i wsyp do niej drożdże. Następnie wlej ciepłe mleko i wodę. Wymieszaj całość za pomocą trzepaczki. Odstaw na kilka minut, aby drożdże ruszyły. Po tym czasie dodaj olej, jogurt i jajko. Wszystko wymieszaj. Wsyp mąkę i sól. Wymieszaj i wyrób dobrze ciasto, aby było bez grudek przez około 5 minut.

Przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw ją na 1,5 godziny. Po tym czasie posmaruj blat olejem i przełóż na niego ciasto. Uformuj z niego dziesięć kulek. Każdą rozwałkuj w podłużny pasek i zwiń w rulon, uformuj w kształt rogalików. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Przełóż na nią bułeczki rogakalikowe i przykryj je znów na 30 minut. W międzyczasie włącz piekarnik i nastaw temperaturę 220 °C. Wstaw bułeczki do nagrzanego piekarnika i piecz przez mniej więcej 20 minut. Upieczone bułki posmaruj masłem i zajadaj ze smakiem. Smacznego!

error: Content is protected !!