Wyjątkowo puszyste, bez piekarnika. Chlebowe naleśniki gotowe w 10 minut: Przepis.

Przygotuj w domu najlepsze chlebowe naleśniki, jakie kiedykolwiek jadłaś. To danie dosłownie Cię oczaruje, przygotujesz je kilka razy w tygodniu.

Składniki:

  • 150 bardzo dobrej kaszy manny
  • 420 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g suszonych drożdży
  • 340 ml wody
  • 40 g masła
  • ziarenka sezamu

Przygotowanie:

Do miski dodaj kaszę mannę wymieszaną z mąką, solą, drożdżami i letnią wodą. Wszystko mieszamy ręcznie. Wymieszaj gładkie ciasto.

Przykryj miskę do ścieżki folią spożywczą. Niech wyrośnie na godzinę. Usuniemy powietrze z drogi. Położymy to na posypanym mąką stole.

Wyrabiamy ciasto rękami. Następnie dzielimy je na 2 równe części.

Ciasto posyp mąką. Za pomocą wałka zwijamy go w duże koło. Używając okrągłego kształtu, wyciąć naleśniki z ciasta.

Przykryj pokrojone ciasto ściereczką. Odstaw na 5 minut. Smaż naleśniki na średnim ogniu złotobrązowym z obu stron na rozgrzanej suchej patelni.

W misce wymieszaj roztopione masło z sezamem. Naleśniki natrzeć masą. I możemy podawać. Jest doskonałym przysmakiem lub zamiennikiem klasycznego pieczywa ze sklepu. Smacznego!

error: Content is protected !!