Domowe pierogi z wędzonym mięsem i kapustą to propozycja na rześki, jesienny dzień. Wędzone mięso możemy zastąpić smażoną cebulą.
Kapustę kiszoną doprawić solą, kminkiem, cukrem i dusić, aż zmięknie. Wędzone mięso pokroić w kostkę. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Mąkę półgrubą wymieszać z solą, jajkiem i stopniowo dodawać wodę. Wymieszaj grubsze ciasto. Ciasto przecisnąć przez sito do gnocchi zalanych wrzącą, osoloną wodą.
Gotujące się gnocchi dokładnie mieszamy z dna garnka, tak aby nie przywarły do dna. Gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię, są już ugotowane i możemy je wyjąć łyżką cedzakową. Cebulę podsmaż na smalcu, aż zrobi się lekko złocista, dodaj pokrojone na kawałki wędzone mięso i w razie potrzeby dolej wody. Gotować do miękkości. Dodać kapustę kiszoną, gnocchi i chwilę smażyć. Gotowe gnocchi można podawać udekorowane dymką.