Duszona kapusta na kilka sposobów – ten aromat jest po prostu boski. Zapomnisz o innych przepisach.

Danie samo w sobie czy jako dodatek do niedzielnego obiadu z rodziną doskonale znane nam wszystkim. Wszyscy mamy wspomnienie jej zapachu i smaku z lat młodzieńczych, w końcu przepisy na nią przekazywane są przez nasze babcie od pokoleń.

Istnieje wiele opcji ma przygotowanie i podanie: z przyprawami dla wielbicieli klasyki, alkoholem czy mięsem dla koneserów i poszukiwaczy nowych smaków.

Duszona kapusta z szynką i kiełbasą

SKŁADNIKI:

  • biała kapusta (700 g)
  • woda (200ml)
  • wędzona szynka (100g)
  • kiełbasa myśliwska (250g)
  • olej roślinny (3 łyżki)
  • papryka (1 sztuka)
  • przecier pomidorowy (2 łyżki)
  • cukier (1 łyżka)
  • sól (1 łyżka)
  • czarny pieprz (0.5 łyżeczki)
  • liść laurowy (3 sztuki)
  • posiekany koperek (około 1 łyżka)

PRZYGOTOWANIE:

Posiekaj kapustę i dodaj soli. Następnie odstaw na 10 minut. W tym czasie rozgrzej w garnku olej (garnek o grubym dnie sprawdzi się też patelnia). Gdy olej się rozgrzeje, dodaj kiełbaski i lekko podsmaż. W tym samym czasie posiekaj cebulę.

Gdy kiełbaski się przyrumienią odkładamy je na talerz i na tym samym oleju (ważny krok, aby nie pozbywać się aromatu, który pamięta już olej) dodaj poszatkowaną cebulę.

Na patelnie dodawaj kapustę porcjami. Przed dodawaniem następnych, poczekaj aż poprzednia partia zmięknie. W trakcie dodaj liście laurowe i wszystko gotuj przez około 5 minut. Nie zapomnij od czasu do czas zamieszać! W tym czasie masz czas na przygotowanie kolejnych składników.

Posiekaj paprykę i koperek. Pokrój szynkę i kiełbasę. Po tym czasie do naczynia wlej wodę. Dodaj paprykę i pod przykrywką duś do momentu, aż kapusta będzie całkowicie miękka. Około 5 minut przed końcem gotowania dodaj resztę składników: pieprz, cukier, koncentrat pomidorowy, kiełbaski, szynkę, koperek. Voilà! Podawaj na gorąco.

Duszona czerwona kapusta

error: Content is protected !!