Nowy hit: Zrób raz te kotlety mielone a będziesz je robić non stop.

Mielone to hit w wielu polskich domach. Podane na obiad z dodatkami lub włożone w bułkę smakują przepysznie. A mielone z musztardą?

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki keczupu (pikantnego )
  • 1 łyżeczka musztardy (Dijon )
  • 2/3 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • oliwa

Przepis

Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, posiekaną zieloną pietruszkę, keczup i musztardę wszystko starannie wyrabiamy. Mięso solimy i pieprzymy do smaku wyrabiamy raz jeszcze i odstawiamy na minimum 30 minut.

Po tym czasie mięso wyrabiamy raz jeszcze i wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej i nacinamy nożem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na mocno rozgrzaną patelnię kładziemy kotlety smażymy 30 sekund i zmniejszamy gaz – kotlety smażymy po około 5-8 minut z każdej strony.

Serwujemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!

error: Content is protected !!