Zasmakują każdemu: Kruche bajgle na smalcu według sprawdzonej receptury.

Podzielę się z Wami przepisem, który przywołał w mojej głowie miłe wspomnienia. Zobacz jak gotuje kruche bajgle na smalcu. Moja babcia też je robiła!

Według dawnej receptury prawie wszystkie wypieki gotowano na smalcu. W końcu masło było wtedy rzadkością, niewielu było na nie stać. Ale dlaczego teraz gospodynie domowe wracają do starych przepisów, powiem dalej.

Jak gotować kruche bułeczki na smalcu

Z tej ilości produktów otrzymasz 4 porcje. Oczywiście nie trzeba używać całego ciasta na raz. Możesz go wrzucić do zamrażarki i wykorzystać później. Jeśli chodzi o nadzienie ja wolę dodawać świeże jagody. Jednak dobrze smakuje również z dżemem.

Składniki:

  • 100 g smalcu
  • 100 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g dżemu wiśniowego
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie:

W misce wymieszać roztopione, ale nie gorące masło i smalec. Dodaj do nich śmietanę. Mieszaj trzepaczką. Do tej mieszanki przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Teraz zagnieść ciasto. Powinien być miękki i elastyczny. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jest to możliwe na noc. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Jedną z nich uformuj w kulkę na posypanej mąką powierzchni. Rozwałkuj kulkę w okrągłe ciasto. Pokrój w trójkąty.

W szerszej części połóż konfiturę wiśniową lub marmoladę. Zwiń bułki. Połóż produkty na blasze wyłożonej pergaminem. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Może trochę dłużej. Powinien nabrać złotego koloru. Zrumienione bułki posyp cukrem pudrem.

Masło w składnikach można również zastąpić smalcem. Bajgle są kruche i delikatne. A pyszne że palce lizać!

error: Content is protected !!