Fantastycznie chrupiące i soczyste: Kotlety z kurczaka w musztardzie: Nikt nie chciał uwierzyć, że nie są smażone.

Świetna wskazówka, jak przygotować ten ulubiony niedzielny klasyk bez smażenia, by mimo to smakował fantastycznie. Nikt nawet nie domyśli się, że mięso tak naprawdę zostało upieczone w piekarniku. Marynata musztardowa z kwaśną śmietaną z pewnością zapewni mięsu fantastyczny smak.

Potrzebujesz:

  • 600-700 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki
  • sól i pieprz do smaku

Marynata:

  • 3-4 łyżki musztardy
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny

Dodatkowo:

  • 150 g twardego, drobno startego sera
  • bułka tarta
  • masło

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz, pokrój na małe kotlety. Dopraw solą i pieprzem.

Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj – możesz dodać mniej lub więcej musztardy według własnego gustu. Zalej nią kawałki kurczaka i odstaw na co najmniej godzinę, najlepiej nawet na całą noc.

Wymieszaj bułkę tartą z serem w osobnej misce. W tej mieszance obtocz każdy kawałek mięsa. Ułóż kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kawałek połóż mały kawałek masła. Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut. W połowie czasu odwróć ostrożnie kotlety na drugą stronę. Podwaja z ulubionymi dodatkami do smaku!

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!