Kochasz ziemniaki, ryż. To spróbuj buraczków z miodem i octem balsamicznym – smak, który podbije twoje serce.

Smak buraka zyskuje nową jakość, gdy zostaje uwolniona jego słodka nuta dzięki miodowi. W połączeniu z tymiankiem, doświadczenie smakowe jest boskie.

Gdy preferujesz mniej intensywny, ziemisty smak buraka, upieczenie go może być idealnym rozwiązaniem. Burak staje się arcydziełem kulinarium, gdy jest pieczony, zyskując słodkość i kremową teksturę. To doświadczenie smakowe jest zbalansowane i podkreślone przez mieszankę miodu i octu balsamicznego.

Zanim umieścisz buraki w piekarniku, polej je oliwą z oliwek, by ich smak był bardziej wyraźny. Choć tymianek jest wyjątkowy w towarzyszeniu burakom, nie jest jedynym ziołem, które może je uzupełniać.

Pieczenie nie tylko intensyfikuje smak buraków, ale także pomaga zachować ich witaminy i składniki odżywcze. Stają się one nie tylko smakowitym dodatkiem do wielu potraw, ale także wartościowym źródłem składników odżywczych.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki tymianku

Instrukcje:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  2. Buraki myjemy, obcinamy końcówki, a większe kawałki przekrawamy na pół.
  3. Każdy kawałek buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 45 minut lub do momentu, aż stanie się miękki.
  4. Po ostudzeniu obieramy skórkę i kroimy buraki w kostkę.
  5. W misce mieszamy buraki z oliwą z oliwek, miodem, octem balsamicznym i przyprawami, a następnie rozkładamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez kolejne 10 minut.

Smacznego! I ciesz się wyjątkowym, słodko-kwaśnym smakiem buraków wzbogaconym o nutę miodu i aromat tymianku.

error: Content is protected !!