Wystarczą tylko 3 składniki, a stworzysz najprostszy domowy ser, który zadowoli Twoje kubki smakowe. Wzrasta liczba osób, które decydują się na naturalne, domowe przysmaki.
Ciepły, domowy chleb czy smakowite, domowe dania są już w zasięgu twojej ręki, a teraz dołączy do nich także domowy ser. Aby go zrobić, wystarczy postępować zgodnie z prostym i sprawdzonym przepisem.
Rozpocznij od umieszczenia mleka w garnku, który postaw na kuchence.
Użyj termometru, aby monitorować temperaturę, a gdy ta osiągnie 90°C, wyłącz kuchenkę i dodaj sok z cytryny.
Dobrze wymieszaj i odstaw garnki pod przykryciem na pół godziny.
Zaopatrz się w sitko i przykryj je gazą lub bawełnianym ręcznikiem. Po upływie wspomnianego czasu, zawartość garnka przelej na sito, aby odfiltrować serwatkę.
Możesz teraz do sera dodać swoje ulubione zioła lub sól według upodobań. Odstaw ser w sitku nad miską do lodówki na 6 godzin.
Po tym czasie, przygotuj małą plastikową miskę i wyłóż ją dwoma paskami papieru do pieczenia ułożonymi na krzyż.