Żadnego smażenia: Zbiór 3 najlepszych przepisów na naturalne mięso, które przygotujesz szybko.
Zbiór doskonałych przepisów na naturalne niedzielne steki – szybkie, łatwe i bardzo smaczne.
Kawałek wieprzowiny na musztardzie
Potrzebujemy:
- 600 g łopatki wieprzowej (4-5 plastrów po około 150 g każdy) – można użyć innego rodzaju mięsa
- Musztarda
- Mąka
- Przyprawy kolorowe, zarówno w całości, jak i mielone
- Gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
- Sól, trochę tłuszczu
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g boczku wędzonego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, boczek pokroić w kostkę. Mięso posolić, posypać zmielonym czarnym pieprzem i natrzeć musztardą z jednej strony. Na kawałku smalcu podsmaż boczek i dodaj cebulę. Po chwili wmieszać czosnek. Mięso oprószamy mąką i ubijamy.
Dodajemy do boczku z czosnkiem i podsmażamy z obu stron. Wymieszaj paprykę i zalej gorącą wodą. Dodać około 6-8 kulek kolorowych przypraw, rozmaryn i dusić pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu obracamy i podlewamy w razie potrzeby.
Jeśli chcesz, możesz na koniec dodać przyprawy i rozmaryn, a sok odcedzić lub zmiksować. Podawać z wybranym dodatkiem.
Plasterki wieprzowe na grzybach
Potrzebujemy:
- 4 plastry wieprzowiny (łopatka, polędwica…)
- świeże grzyby (lub garść suszonych)
- 1 cebula
- 100 g boczku angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki
- sól pieprz
- olej
- kawałek masła
Przygotowanie:
Mięso lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem. Boczek angielski lekko podsmaż na oleju i maśle, podsmaż posiekaną cebulę, dodaj kawałki mięsa i podsmaż. Posolić, popieprzyć, posypać papryką, dodać grzyby (suszone wcześniej namoczyć około godziny), zalać wodą i dusić na wolnym ogniu.
Wyjąć miękkie mięso, mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Wymieszaj i gotuj przez co najmniej 15-20 minut. Włóż mięso z powrotem. Podawane z ryżem, ziemniakami lub kluskami .
Kotlety z kurczaka na czosnku
Potrzebujemy:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 40 g masła
- 1 pęczek szczypiorku (opcjonalnie)
- 200 g świeżych grzybów
- 1 łyżka mąki zwykłej
- 300 ml słodkiej lub bitej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- jeśli nie dodasz szczypiorku, pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki
Przygotowanie:
Piersi myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem.Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i smażymy piersi z obu stron na złoty kolor. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.Zdejmij pierś z patelni i dodaj pokrojone w plasterki grzyby i szczypiorek do naczynia do zapiekania na tej samej patelni i smaż przez 2-3 minuty.
Dodać mąkę, śmietankę po minucie, doprawić i wszystko dobrze wymieszać, dodać podsmażone piersi i smażyć kolejne 5 minut na małym ogniu. Podawać z ryżem lub makaronem.