Wywołaj efekt wow w swoim salonie. Rośliny doniczkowe jak z katalogu po jednej łyżeczce tego produktu.
Nasze wnętrza mogą pięknie zaistnieć dzięki roślinom doniczkowym, które często stanowią naszą dumę.
Różnią się one poziomem trudności w utrzymaniu – jedne są bardziej wymagające, inne mniej, lecz wszystkie łączy potrzeba odpowiedniego żywienia. Własnoręcznie możesz przygotować prosty nawóz, który polega na dodaniu jednej łyżeczki mieszanki do doniczki.
Dostępny za niewielkie pieniądze, proszek czosnkowy to nawóz ulubiony przez kwiaty. Bogaty w minerały i witaminy takie jak fosfor, potas, żelazo, cynk, miedź, mangan, a także fitoncydy, które szkodzą mikroflorze patogennej i szkodnikom, nie tylko odżywia rośliny, ale również je chroni.
Jeśli chcesz zwalczyć szkodniki, wystarczy posypać łyżeczkę proszku czosnkowego w garnku i wlać równomiernie do ziemi. A oto sposób na przygotowanie płynnego nawozu:
Składniki do płynnego nawozu z proszku czosnkowego:
- 1 łyżeczka proszku czosnkowego
- 1 litr gorącej wody (nie przekraczającej 60°C)
Instrukcje przygotowania:
Proszek czosnkowy wsyp do dużego słoika, zalej gorącą wodą, a po ostygnięciu roztworu przefiltruj go. Zastosuj na wilgotnej glebie. Efekty nawożenia ujrzysz, gdy rośliny zaczną bujnie rosnąć i wydawać nowe pąki w ciągu kilku dni.
Odkryj również inne naturalne nawozy, które są wspaniałe dla roślin doniczkowych, jak skórki cebuli. Są one doskonałym źródłem witamin i mogą być używane zarówno w domu, jak i na zewnątrz, na przykład na pelargoniach czy różach.
Jak przygotować nawóz ze skórek cebuli:
Zanurz skórki cebuli w słoiku z wodą i zamknij pokrywkę. Po dwóch dniach w temperaturze pokojowej woda nabierze ciemniejszego koloru. Odcedź płyn do czystego pojemnika. Ten skoncentrowany roztwór stosuj bezpośrednio do nawożenia roślin doniczkowych lub ogrodowych, pełniąc jednocześnie funkcję odstraszacza much.
Ponadto, skórki ryżu i zmielone skorupki jaj mogą być cennym dodatkiem do nawozu:
Składniki na nawóz z ryżu i skorupek jaj:
- 100 g surowego ryżu
- 3 łyżeczki zmielonych skorupek jaj
- woda
Metoda przygotowania:
Najpierw w blenderze zmiel wysuszone skorupki jaj. Przygotuj ryż, zalej wodą i miksuj do uzyskania mlecznej konsystencji. Przecedź przez sitko do konewki, dodaj skorupki i pozwól im nasiąknąć promieniami słońca przez 30 minut. Następnie użyj roztworu do nawożenia roślin doniczkowych, stosując co tydzień.