Dekorowanie ciast nigdy nie było tak smaczne: Przepis na krem bananowy bez cukru, który z łatwością przygotujesz.

Spróbuj tego prostego i pysznego kremu bananowego, który jest idealny do różnorodnych deserów.

Jego przygotowanie jest proste, a smak niezapomniany. Przepis na ten wyjątkowy krem bananowy jest łatwy do wykonania.

Składniki:

  • Sok z połowy cytryny (około 30 ml)
  • Żółtka: 3 sztuki
  • Banany: 5 sztuk (500 g)
  • Masło: 50 g
  • Mleko: 300 ml
  • Skrobia kukurydziana: 50 g (można zastąpić 100 g mąki pszennej)
  • Esencja waniliowa: 1 łyżeczka
  • Śmietanka kremówka: 500 ml

Instrukcje:

Obierz banany i pokrój je w grubsze plastry, a następnie przełóż do miski.

Rozpuść masło w rondelku, dodaj banany i wymieszaj.

Dodaj sok z cytryny, mieszaj i gotuj przez 2 minuty.

Zmniejsz ogień, ubij banany mikserem ręcznym. Dodaj trochę mleka do gorącego puree, wymieszaj trzepaczką. Wprowadź skrobię, żółtka i resztę mleka, mieszając dokładnie.

Dodaj esencję waniliową i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przełóż krem do miski, przykryj folią i ostudź przez co najmniej 2 godziny.

W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę przez 3 minuty. Stopniowo dodawaj krem bananowy do ubitej śmietany, ubijając.

Przechowuj krem w lodówce do 5 dni.

Krem świetnie sprawdza się jako nadzienie do ciast i wypieków, a także do aromatyzowania muffinek. Smacznego!

error: Content is protected !!