Pieczona kapusta z mięsem mielonym i ziemniakami to idealne danie na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół. Przygotuj to pyszne danie i zaskocz swoich bliskich!
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zacznij od usunięcia górnych liści kapusty, a następnie wlej wodę do dużego garnka. Gdy woda się zagotuje, włóż całą kapustę i poczekaj, aż liście zaczną się oddzielać. Oddzielone liście gotuj jeszcze przez 2 minuty, a potem wyjmij i ostudź. Po ostygnięciu odetnij twarde części z liści kapusty.
Obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na patelni, aż będzie przezroczysta. Dodaj mięso mielone i pozwól mu się smażyć na małym ogniu. Obierz i zetrzyj ziemniaki (na grubej tarce), a potem dodaj do mięsa mielonego. Smaż, aż ziemniaki będą na pół gotowe, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Nadzienie jest gotowe – wystarczy wszystko wymieszać. Jeśli nie przepadasz za ziemniakami, możesz użyć gotowanego ryżu jako zamiennika. Weź drugą miskę i wymieszaj w niej mleko i jajka. Rozłóż liście kapusty w naczyniu żaroodpornym tak, żeby całkowicie przykryły spód, a następnie rozłóż połowę nadzienia i polej wymieszanymi wcześniej jajkami z mlekiem.
Powtórz poprzednie czynności, tworząc drugą warstwę, a potem na wierzchu ułóż jeszcze jedną z liści kapusty. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, posmaruj danie kwaśną śmietaną, a następnie piecz przez 40 minut.