Jeśli lubisz klasyczne placki ziemniaczane, to danie z pewnością przypadnie Ci do gustu. Placki ziemniaczane z szynką i serem nadają się zarówno na przekąskę, jak i na szybki obiad. Doskonale uzupełnia je np. dobrze schłodzone piwo.
Najpierw zetrzyj na grubej tarce ziemniaki, które wcześniej obrałeś i umyłeś w wodzie. Następnie wyciśnij z nich sok i przełóż do miski. Wymieszaj je w tym z grubo startą szynką.
Następnie dodać twardy ser, sól, mielony pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, a na koniec dodać mąkę pszenną i jajka. Ze wszystkich składników wyrobić jednolite ciasto.
Teraz rozgrzej na patelni odrobinę oleju słonecznikowego i za pomocą łyżki nałóż na niego niewielką ilość ciasta. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem odsączyć nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Świeże lub marynowane warzywa będą dobrze pasować do dania. Jednak porcję można również doprawić ulubionymi zimnymi sosami i dipami. Życzymy smacznego.
Oprócz wyżej wymienionych składników do ciasta ziemniaczanego można dodać prasowane ząbki czosnku, suszone zioła (majeranek, oregano, bazylia) czy przyprawy chili. Jako dodatek przyda się także starta marchewka lub cukinia. Oprócz szynki można wybrać wędzone mięso, boczek i kiełbasę. Ser twardy możesz zastąpić także parmezanem, mozzarellą lub serem pleśniowym (uważaj jednak na jego intensywną słoność).