Zupa fasolowa z mięsem – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego

Zupa fasolowa z mięsem – procedura przygotowania

Jeśli zastanawiasz się, jaką zupę przygotować, spróbuj tej zupy fasolowo-mięsnej, pełnej różnorodnych smaków, aromatów i tekstur. Można podawać ze świeżym pieczywem i łyżką kwaśnej śmietany, która pięknie zmiękcza zupę.

Składniki

  • mięso – 300 g
  • ziemniaki – 2 szt
  • marchewka – 1 szt
  • kiełbasa – 1 szt
  • por – 1 szt
  • cebula – 1 szt
  • bakłażan – 1 szt
  • papryka – 1 szt
  • cukier – 1 łyżeczka
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryczka chili – 1 szt. lub do smaku
  • pasta pomidorowa – 2 łyżki
  • fasola biała w zalewie pomidorowej – 300 ml
  • sól dla smaku
  • świeża natka pietruszki – do smaku
  • mielona słodka papryka – do smaku
  • suszona bazylia – do smaku
  • cały kminek – do smaku
  • woda – 1500 ml

Przygotowanie

Umyte i oczyszczone mięso pokroić w kostkę i krótko podsmażyć w głębokim garnku. Dodać pokrojone ziemniaki i zalać je 1500 ml wody. Następnie gotuj wszystko przez 15 minut.

Na patelni podsmaż posiekaną kiełbasę, dodaj drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, bakłażan, paprykę i por. Następnie dodać łyżeczkę cukru, wszystko dokładnie wymieszać i dusić całość pod przykryciem przez 7 minut.

Drobno posiekaj czosnek i papryczkę chili i dodaj je na patelnię. Dopraw mieszaninę koncentratem pomidorowym, słodką papryką, bazylią, kminkiem i solą. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.

Dodaj fasolę z puszki, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką przez kolejne 2 minuty. Następnie przełożyć do garnka z mięsem, wszystko dokładnie wymieszać i gotować zupę jeszcze przez 15-20 minut.

Na koniec do zupy dodajemy posiekaną świeżą pietruszkę. Następnie podawaj natychmiast. Można podawać z ciastami, łyżką kwaśnej śmietany lub tartym serem.

error: Content is protected !!