Mini eklery z kremem waniliowym i polewą czekoladową – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.
Mini eklery z kremem waniliowym i polewą czekoladową – procedura przygotowania
A może by umilić sobie ten dzień i przygotować słodkość, która sprawi radość nie tylko Tobie, ale i Twojej rodzinie. Mini eklery z pieczonego ciasta z pysznym kremem waniliowym zachwycą każdego. Na koniec można je polać polewą czekoladową, co sprawi, że nie będzie można im się oprzeć.
Krem
- mleko – 3 szklanki
- cukier – 1 szklanka
- cukier waniliowy – 1 torebka
- mąka zwykła – 2 łyżki
- skrobia – 1 łyżka
- olej – 1 łyżka
- żółtko – 1 szt
- czekolada mleczna – 200 g
Ciasto
- woda – 250 ml
- mąka zwykła – 150 g
- masło – 50 g
- jajka – 4 szt
- proszek do pieczenia – ćwierć łyżeczki
- sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Do rondla wlać mleko i za pomocą trzepaczki wymieszać skrobię, mąkę, żółtko i cukier. Następnie gotuj płyn na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec dodać cukier waniliowy i zdjąć z ognia. Przykryj krem folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Następnie zacznij przygotowywać korpusy na mini eklery.
Do rondelka włóż masło i rozpuść je. Następnie dodać wodę, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia i doprowadzić do wrzenia. Mieszaj stale drewnianą łyżką, aby składniki dobrze się połączyły i powstało ciasto. Gdy masa stanie się jednorodna, wyjmij ją z pieca i pozostaw do ostygnięcia.
Następnie dodawaj kolejne jajka, jedno po drugim. Gotowe rozwałkowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj coś w rodzaju „bananów” o średnicy około 1-2 centymetrów i długości około 8 cm.
Następnie pieczemy korpusy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200°C. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, aby ciasto się nie opadło. Po upieczeniu „banany” wyjąć je z piekarnika i ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół. Przygotowanym kremem wypełnij desery i włóż drugą połowę „banana”.
Powierzchnię można również posmarować polewą czekoladową.