Naleśniki kefirowe z serem i cebulą – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.

Naleśniki kefirowe z serem i cebulką – procedura przygotowania

Jeśli szukasz przepisu na bezmięsny, szybki obiad lub poczęstunek do oglądania telewizji, koniecznie wypróbuj te naleśniki kefirowe. Przygotowanie naleśników jest proste i przygotujesz je w ciągu pół godziny.

Ciasto

  • kefir – 200 ml
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • jajka – 2 szt
  • olej – 1 łyżka
  • mleko – 200 ml
  • mąka – 200 g
  • twardy ser – 100 g
  • szczypiorek – do smaku

Do smażenia

  • olej – 100 ml

Przygotowanie

Do miski wlać kefir z sodą i wszystko wymieszać. Dodać sól, jajko, olej i ponownie wymieszać. Dodać mleko i posypać mąką. Wszystkie składniki ponownie dokładnie wymieszaj. Teraz drobno posiekaj cebulę dymkę, a twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

Następnie cebulę i ser wymieszać z przygotowaną płynną mieszanką i wyrobić ciasto. Na patelni rozgrzej oliwę i włóż na nią około 2 łyżki ciasta, uformuj kotlety i smaż z każdej strony pod przykryciem po 1,5 minuty. Powtarzaj ten proces, aż uzyskasz ciasto.

Gotowe naleśniki kefirowe układamy na białej serwetce, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Wskazówka: Użyj białej serwetki, ponieważ kolorowa serwetka może uwolnić kolor i zepsuć jedzenie. Uwaga: Naleśniki świetnie smakują same, ale można je też podawać jako dodatek do mięs.

error: Content is protected !!