Dobrze współgrające elementy, stanowią sukces tej potrawy, dlatego warto posiadać przepis na ciasto, który będzie uniwersalny dla każdego rodzaju farszu.
Na przygotowaną przez nas stolnicę lub blat wysypujemy mąkę, z której tworzymy kopiec z dziurą na samym środku. W tym samym czasie możemy zagotować wodę i odstawić ją na chwilę, żeby przestygła. Woda, którą potrzebujemy musi być cały czas gorąca, dlatego należy uważać, by jej za bardzo nie wychłodzić.
Wodę należy dolewać do momentu, aż połączy się z nią około ¾ wysypanej przez nas mąki. Następnie dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. W przypadku, gdy ugniatana masa jest zbyt gęsta, dodajemy do niej trochę wody, a gdy zbyt lepka – mąki.
Gdy nasze ciasto jest już gotowe, należy posypać stolnicę lub blat mąką. Następnie umieszczamy na niej wyrobioną przez nas masę i wałkujemy aż do uzyskania bardzo cienkiego placka (mniej niż 1 milimetr).