Cenne właściwości lecznicze kopru są często niedoceniane przez gospodynie domowe, które, nieświadome ich wartości, wyrzucają łodygi tej rośliny.
Koper, używany zarówno w surowej postaci jak i w różnorodnych przetworach, jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do sałatek, zup i przekąsek, ale również ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu i leczeniu jednej z najgroźniejszych współczesnych chorób – nadciśnienia. Dziś ujawnimy, w jaki sposób można wykorzystać korzystne właściwości kopru, aby łagodzić objawy nadciśnienia, a także jak te proste przepisy mogą wspomagać, a nawet zastąpić farmakologiczne metody leczenia we wczesnym stadium choroby.
Koper jest bogaty w witaminy z grupy B, A, C, a także zawiera potas, żelazo, fosfor i olejki eteryczne. Te substancje mają kompleksowy wpływ na serce, naczynia krwionośne i układ nerwowy. Pomagają one uspokoić, rozluźnić mięśnie, rozszerzyć naczynia krwionośne i normalizować krążenie krwi. Dzięki temu wszystkie organy, w tym mózg, są lepiej zaopatrzone w tlen, co prowadzi do normalizacji pracy organizmu i obniżenia ciśnienia krwi. Istnieje również lek przeciwskurczowy Anetin, bazujący na koprze, który rozszerza naczynia wieńcowe.
Regularne stosowanie naturalnych środków opartych na koprze może znacznie złagodzić objawy nadciśnienia, z widocznymi efektami po 3-4 tygodniach, chociaż czas potrzebny do uzyskania efektów może różnić się w zależności od indywidualnych cech organizmu. Dzięki stosowaniu kopru można zapomnieć o takich problemach jak skoki ciśnienia, nerwowość, senność, drażliwość, obrzęk twarzy, bóle głowy, dreszcze, pocenie się czy chroniczne zmęczenie.
Oto kilka prostych przepisów na wykorzystanie kopru:
- Herbata z kopru: Zalej 3 łyżeczki nasion kopru szklanką wrzącej wody, odstaw na 10 minut. Pij pół szklanki ciepłej herbaty rano na pusty żołądek. Pomaga w normalizacji ciśnienia krwi i poprawia cerę.
- Bulion z kopru: Zmiel cały koper, włącznie z łodygami, aby otrzymać 2 łyżki produktu. Zalej je 500 ml wrzącej wody, odstaw na 20 minut, a następnie przecedź. Po schłodzeniu możesz dodać łyżeczkę miodu. Pij przed posiłkami codziennie przez tydzień, po czym zrób 4-dniową przerwę i powtórz procedurę.
- Wywar z nasion kopru: Zalej 2 łyżki świeżych lub 1 łyżkę suszonych nasion kopru 500 ml wrzącej wody, przykryj i pozostaw na pół godziny. Po ostudzeniu pij ćwierć szklanki trzy razy dziennie przed posiłkiem.
Jednakże, istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania produktów na bazie kopru, które obejmują osoby z niskim ciśnieniem krwi, kobiety podczas miesiączki oraz osoby z indywidualną nietolerancją na koper. Aby dbać o zdrowie serca i nerwów, warto włączyć koper do diety, pijąc aromatyczne herbaty i wywary, co może pomóc uniknąć konieczności stosowania leków. Warto pamiętać, że zapobieganie chorobom jest lepsze niż ich leczenie.